Over stadsmensen, bladluizen en de natuur

Tips, Toren_in_huis

I loooooove natuur. Laat ik daar eerst even duidelijk over zijn. Gelukkig ben ik als kind al een beetje ondergedompeld in de natuur omdat mijn ouders een zomerhuisje hadden waar we zo vaak mogelijk bivakkeerden. Lekker wroeten in de aarde, van alles en nog wat plukken… Maar toch zijn er heel veel dingen nieuw voor mij. Zoals, hoe kom je van bladluizen af? Mijn Tower Garden staat binnen dus om te beginnen vond ik het nogal vreemd dat er bladluizen in kwamen. Na wat speurwerk denk ik dat de meest logische oorzaak is dat er bladluizen in een frambozenplantje gezeten hebben, die ik uit het tuincentrum vandaan had. Na 1 week ontdekte ik dat de hele plant vol zat met bladluis! Uuuuuugh, zo eng (dit soort dingen vind ik dus behoorlijk eng). Hele plant in plastic zak gedaan, hermetisch afgesloten, en weg met dat ding! De plant stond ongeveer 5 meter bij de Tower Garden vandaan, maar het kwaad was al geschied denk ik. Yep, ik had bladluizen in mijn toren.

Wat te doen bij bladluis in je toren?

Je zult begrijpen dat ik geen chemische spray wilde gebruiken want ik wil mijn plantjes wel weer kunnen eten. Nadat ik wat navraag had gedaan waren er 2 opties: óf je geeft je toren een flinke regenbui met de tuinslang, óf je zet er een legertje lieveheersbeestjes op. Ik deed het eerste. Ik moest natuurlijk mijn toren wel eerst verhuizen naar mijn balkon. Tip: het water reservoir moet eerst behoorlijk leeg zijn, anders krijg je je toren niet over de drempel heen! Ondertussen had ik ook maar de lieveheersbeestjes besteld. Ik moet zeggen dat de regenbui met de tuinslang goed hielp. Alle luizen waren weg, en ik hoopte de eitjes ook.  Super oplossing dus.

De larfjes komen aan per post

Na een aantal dagen kwamen de larfjes van de lieveheersbeestjes aan per post. Tja, en omdat ik dit ook ‘heel eng’ vond, durfde ik de verpakking nauwelijks aan te raken! Larfjes, uuuugghhh! Maar in mijn jeugd vond ik lieveheersbeestjes zo leuk! Dus hoe eng kon het zijn? En bovendien, de bladluis was toch weg? Ik verzette me over mijn angst en begon met de bijbehorende documentatie te lezen. Nu was het dus de bedoeling dat ik de larfjes meteen zou uitzetten! Logisch, het zijn natuurlijk levende wezentjes. En zo gebeurde het dus dat een deel van de larfjes al dood was. Het fijne was dat de larfjes er helemaal niet zo eng uitzagen. Het is gewoon het woord ‘larf’ dat het eng maakt. Ik noem ze gewoon ‘baby lieveheersbeestjes’. Het zijn kleine zwarte insectjes, veel kleiner dan een kleine mier, en zo lopen gewoon een beetje rond. Niks engs aan! Op de foto zie je er een die al een weekje op de toren zit. Doordat de toren rond loopt lopen ze ook niet van de toren af. Wel gaan ze op zoek dus ik vond ze wel al op de deksel en lampen maar dan lopen ze ook weer terug.

Toch nog bladluis!

Na grondige inspectie zag ik toch nog een paar bladluizen in mijn toren! En waarschijnlijk ook eitjes alhoewel ik nog steeds niet zeker weet hoe die eitjes eruitzien. Dus ik heb de baby lieveheersbeestjes die nog in leven waren op mijn geïnfecteerde bladeren gezet. Dat is een beetje een priegelwerkje. De beestjes zitten namelijk op kleine stukjes papier dus ik heb ze met een pincetje uit de verpakking gehaald en met papiertje en al op de bladeren gezet. Op de instructies staat dat de baby lieveheersbeestje behoorlijk ‘vraatzuchtig’ zijn. Voor de nog levenden zou ik zeggen: eet smakelijk en neem ’t ervan!

Barbara Ganseman

Oh ja, mijn jongste dochter (14) begon al te gruwelen bij het idee van lieveheersbeestjes in huis. Ze zei dat ze zou gaan huilen als ze de beestjes zou zien. Dus, ik heb haar nog maar even niks verteld en wacht tot de beestjes hun werk gedaan hebben over 2-3 weken. Ik hou je op de hoogte!

Deze blog werd geschreven door:

Wil je nog meer lezen of leren kennen? Dit zijn nog meer berichten van haar:

Share this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *