Over stadsmensen, bladluizen en de natuur – deel 2

Tips, Toren_in_huis

Inmiddels ben ik 5 weken verder nadat ik de nog in leven zijnde lieveheersbeestjes larfjes in mijn toren had geplaatst. Er zouden er 100 moeten zijn, maar ik had de verpakking pas dagen later opengemaakt, omdat ik de larfjes zo eng vond dat ik zelfs de verpakking nauwelijks durfde aan te raken. Mijn hoop was dat de nog levende larfjes lekker vraatzuchtig zouden zijn. Maar dat waren ze niet. Ze waren lui. Vandaar dat ik ze ‘luieheersbeestjes’ noem, en in het Engels ‘lazy bugs’ – wij zijn tweetalig thuis, vandaar. Ze waren zelfs zo lui, dat als ik een luis pal vóór een larfje zette, het larfje gewoon niks deed! Het larfje was nog wel in leven want het krioelde een beetje rond. Zouden de larfjes verzwakt zijn omdat ik ze te lang in de verpakking had laten zitten?

Actie er in

Er moest toch wat gebeuren want inmiddels had ik alweer wat bladluizen ontdekt. Toen werd het maar een wedstrijdje: wie pakt de bladluis eerst? Lazy bug, of ik? Ik heb er diversen afgeveegd met een wattenschijfje en dus het voedsel voor lazy bug weggenomen. Eigen schuld. Ook had ik nog van een andere truc gehoord. Wind. Daar houdt bladluis niet van. Wind heb je natuurlijk niet binnen in een appartement. Maar inmiddels is het wel zo warm nu (juli) dat de ventilator bij ons aanstaat. De ventilator heeft vanuit verschillende hoeken wind geblazen op de toren. Lekker hard, zoals tijdens een flinke zomerse bries. Ook ga ik binnenkort zaadjes van goudsbloem kweken. Deze bloemen schijnen bladluis ook weg te houden. Afrikaantjes vindt bladluis ook niet fijn. Die groeit al in mijn toren maar blijkbaar nog niet afdoende. Al moet ik zeggen dat de bladluis niet te vinden is op of dicht bij de Afrikaantjes.

Toch nog bladluis

Ondanks al deze inspanningen zijn er toch nog hier en daar wat bladluizen te zien dus het is belangrijk dit dagelijks goed in de gaten te houden en de luizen weg te halen met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Ze zijn duidelijk in aantal afgenomen en ik ben trots op mezelf dat ik vooral niet meer bang ben voor larfjes. Ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld dat bladluis graag op sla zit, en op het groen van bepaalde bloemen. Andere planten laten ze met rust, zoals basilicum, peterselie, dille, afrikaantjes…

Nieuw plannetje

Ik heb een plannetje voor aankomende maand, wat ik met de toren ga doen voordat ik op vakantie ga. Hierover binnenkort meer.

Deze blog werd geschreven door:

Wil je nog meer lezen of leren kennen? Dit zijn nog meer berichten van haar:

Share this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *