Courgette in de towergarden binnen

Tips, Toren_in_huis

Als ik mensen wel een hoorde praten over courgettes in de tuin, ging het altijd over hoe dit gewas zich als een onkruid verspreid. Voor je het weet staat je hele tuin onder en kom je er niet meer vanaf! Mental note: geen courgettes in je tuin! Ik heb geen tuin maar misschien ooit. Toch leek het me perfect voor in de Tower Garden! Want in een Tower Garden heb je alle controle over je gewassen. Als ik het me goed herinner zaten er binnen 8 weken al bloemen aan mijn courgetteplant! Euforisch was ik. Jaja, binnenkort zou ik courgetten oogsten! En niet honderden, maar gewoon een aantal, net wat nodig zou zijn voor een soepje, of gegrild op de BBQ.

Het karakter van de courgette

De courgetteplant bleef maar bloemen geven. En ze vielen er ook weer af. Ik hou van eetbare bloemen dus ik heb er een paar gegeten. Beetje saai. Nu was het toch wel tijd voor courgettes vond ik. Bij navraag op de Facebookgroep bleek dat er mannelijke en vrouwelijke bloemen zijn. En dat je de vrouwelijke bloemen zelf moet bevruchten omdat er geen natuurlijke bevruchters zijn zoals bijen, wespen en andere vleugelachtigen. Als stadsmens weet je dit dus niet altijd. Maar de vrouwenbloemen wilden maar niet openen! De mannetjes wel. Tip: vang wat stuifmeel op met een kwastje of wattenstaafje zodra de mannenbloemen open zijn, zodat je de vrouwenbloemen kunt bestuiven zodra ze wél open zijn. Mijn vrouwenbloemen zijn helaas nooit opengegaan. Ik heb meer licht geprobeerd, voeding aangepast… Het stuifmeel ligt nog steeds te wachten.

en dan mijn karakter

Ik ben van nature een mix van geduldig en ongeduldig. Het ligt aan de situatie. Omdat de courgette na maanden niet het gewenste resultaat opleverde was mijn geduld op. Belangrijk om te vermelden is dat de courgetteplant veel bladeren geeft. Ik bedoel echt onplezierig veel. Ze namen veel ruimte in beslag en groeiden tot op de grond en gingen daar gestaag door. Ik dacht: zoveel gewas, zoveel bloemen, zoveel ruimte innemen, voor wat? Weg ermee!

Nieuw plannetje

Deze week heb ik korte metten gemaakt met de courgette: ik heb de bladeren deel per deel afgeknipt en weggegooid. Ik vond het ongelofelijk om te zien dat er zoveel blad uit één blokje steenwol kan groeien! Ik vond het ook wel een beetje zielig voor de plant-zonder-courgette maar met de vakantie in het vooruitzicht leek het me beter zo. Er wordt namelijk op ons appartement gepast tijdens de vakantie en ik wilde het deze persoon niet aandoen om behalve op de dieren, ook nog op de courgetteplant te moeten passen.

Supermarkt courgette

Courgettes zijn zo veelzijdig, ik eet ze vaak. Daarom had ik zo gehoopt dat ze goed zouden groeien bij mij in de toren. De ervaringen van andere is dat hij het buiten heel goed doet maar binnen dus helaas niet. Ik heb een recept voor ‘courgette burgers’ die echt zo lekker, dat ik ‘m bij deze met je deel. Ik blijf mijn courgettes dus helaas maar uit de supermarkt halen. Maar er is letterlijk weer een opening gekomen in de toren voor een ander gewas. De komkommer bijvoorbeeld, daar heb ik tenminste een goede relatie mee.

Bon appétit!
Barbara Ganseman

Deze blog werd geschreven door:

Wil je nog meer lezen of leren kennen? Dit zijn nog meer berichten van haar:

Share this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *