Verticale Moestuin Kruiden Thee

inspirerende voorbeelden, Tips, toren-op-de-zaak

Hoe leuk is het om je eigen kruidenthee te kweken met een verticale moestuin? Ontdek de optimale kruiden voor het creëren van een moestuin gewijd aan kruidenthee. Gemakkelijk te kweken, zelfgekweekte kruiden bieden een vollere smaak, aromatische geur en heerlijke smaak. Bovendien zitten deze kruiden boordevol genezende voordelen, variërend van het kalmeren van angst tot het bevorderen van betere slaap. De kans is groot dat je eerder saaie, smakeloze thee hebt gehad. Vaak komt dit door de kwaliteit van de kruiden of de brouw methode – beide zijn eenvoudig te corrigeren!

Waarom een Verticale Moestuin Kruidenthee?

Heerlijke Smaak: Kiezen voor een kruidentuin voor je thee betekent genieten van
krachtige zelfgekweekte kruiden zoals munt, basilicum en kamille. Deze overtreffen alles wat in de winkel te koop is, vaak minder smaakvol door de teelt in kassen.

Heerlijke smaken

Genezende Krachten: Veel kruiden hebben inherente genezende voordelen. Munt, lavendel en kamille worden bijvoorbeeld al eeuwenlang gebruikt voor
stressverlichting en het reguleren van slaap. De wortels van de kruidengeneeskunde gaan terug tot de Sumeriërs, die thee-infusies gebruikten voor het behandelen van verschillende aandoeningen. Traditioneel hadden apothekers kruiden voor genezing in voorraad, wat het begin markeert van de moderne geneeskunde. Naast hun medicinale waarde is het bereiden en drinken van je eigen kruidenthee erg fijn.

Makkelijk te kweken

Gemakkelijk te Kweken: Het kweken in deze moestuin is een fluitje van een cent!
Een kleine ruimte is alles wat je nodig hebt om kruiden te laten groeien. Of het nu buiten of binnen is, de meeste “theeplanten” gedijen goed en sommige zijn
winterharde vaste planten.

Leuk en Ontspannend

Leuk en Ontspannend: Het kweken van verschillende kruiden maakt spannende theemengsels en experimenten mogelijk. Stel je voor dat je kamille, chocolademunt en lavendel combineert voor een hemels brouwsel!
Bovendien zijn de geuren van veel kruiden een genot en ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, van culinaire gerechten tot kruidenzeep.

Kruiden om te kweken in je verticale Moestuin:

Munt: Pepermuntblaadjes maken een uitstekende thee, vooral ijsthee. Munt groeit krachtig, dus houdt zijn verspreiding(woekering) in de gaten. Gewone Munt (Spearmint), Chocolademunt en Pepermunt. Het is ook een effectieve
spijsverteringshulp.

Kamille: Deze kleine, madeliefachtige bloemen worden in Europa
gekoesterd vanwege hun aardse, lichtzoete thee. Het is een zachte keuze om
zenuwen te kalmeren en slaap te bevorderen.

Koriander: Zijn bladeren en zaden voegen een warme, citrusachtige smaak toe aan je brouwsel.

Kattenkruid: Behorend tot de muntfamilie, biedt het een citroen-munt smaak. Let op: Het wordt afgeraden voor zwangere vrouwen om kattenkruidthee te vermijden.

Lavendel: Bekend om zijn geurige geur, kan lavendel kalmeren en verzachten bij inademing. Het staat bekend om het verbeteren van de kwaliteit van de slaap, het verminderen van angst en het verbeteren van de stemming.

Basilicum: Gewaardeerd in de Ayurvedische geneeskunde, helpt Basilicum stress effecten tegen te gaan en heeft het antidepressieve en angstwerende eigenschappen.

Rozemarijn: Het drinken van rozemarijnthee kan helpen bij melancholie of depressie.

Stevia: Zoet je thee natuurlijk met bladeren van de Steviaplant.

Anijs: Zijn zoete, drop-muntsmaak verrijkt elke thee.

Echinacea: Deze zonnehoed is niet alleen voor verkoudheid of griep; het
pakt ook pijn, ontsteking en migraine aan.

Hoe kruiden te drogen:

Voor de beste smaak, oogst je kruiden voordat ze bloeien. Pluk bladeren ‘s ochtends nadat de dauw is opgedroogd. Vermijd het spoelen van de bladeren, omdat vocht tot schimmel kan leiden. Droog de bladeren door ze ondersteboven in kleine bosjes op te hangen in een warme, droge ruimte weg van direct zonlicht of spreid ze uit op een rooster op een koele, droge plaats. Het drogen kan een week of langer duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Eenmaal droog, haal de bladeren van de stelen en bewaar ze in een luchtdichte glazen pot op een donkere, koele plek. Of gebruik een droogoven

Hoe kruiden thee te maken:

Verwarm water tot net onder het kookpunt en voeg 1 theelepel tot 1 eetlepel
gedroogde kruiden per kop water toe aan je theepot. Laat het 3-5 minuten trekken, afhankelijk van je smaakvoorkeur. Omdat kruidenthee van nature licht is, vertrouw op smaak in plaats van kleur om de gereedheid te beoordelen. Onthoud, te lang laten trekken kan tot bitterheid leiden.

Deze blog werd je mogelijk gemaakt door:

Meer berichten van

  • Tweede winter met de towergarden binnen, mijn ervaringen van nu.

  • De verticale moestuin op mijn kleine dakterras

  • Duurzaam Moestuinieren in huis met de verticale moestuin, zo doet claudia het.

Share this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *