Tweede winter met de towergarden binnen, mijn ervaringen van nu.

Het is alweer het tweede jaar dat ik mijn verticale moestuin heb en dit jaar weet wat nieuws geleerd. Dit seizoen bracht een aantal verrassingen met zich mee, van onverwachte bloei tot een verhuizing van de garage naar de keuken. Laat me je meenemen op mijn reis door dit bijzondere seizoen vol groei en ontdekking.

Een Nieuw Begin in November

Ik had nog wat late oogst in begin november zoals snijbiet en aubergines, een week ervoor nog wat tomaten en vrij veel kruiden die er nog in stonden. Dit heb ik eerst geoogst en daarna daar een heerlijke moussaka van gemaakt. Na het oogsten bleven er 3 planten over die ik eigenlijk mee wilde nemen de winter in. Hiervoor heb ik ze voorzichtig uit de toren gehaald en in een emmer bewaard met water terwijl ik de toren ging schoonmaken.

Dat schoonmaken hoeft niet perse maar er komt altijd wat zand op van opspattend water en in mijn geval (ik ben wat lui) zat er ook wat viezigheid op de toren en bovenkant. Even goed schoonmaken voorkomt ook dat je beestjes mee het huis in neemt.

Na het schoonmaken en opnieuw in elkaar zetten heb ik de plantjes in de toren terug gezet én meteen wat nieuwe planten gezaaid voor de winter. Dit was rode kool, bloemkool, afrikaantjes, chinese kool. Kamille, venkel en andijvie.
De venkel, afrikaantjes en kamile kloppen natuurlijk helemaal niet met het seizoen maar met alle verkoudheden e.d. vindt ik kamille heel fijn om thee van te kunnen maken en afrikaantjes fleuren de boel gewoon op. Voor de venkel heb ik geen echte verklaring anders dan ‘gewoon leuk’. ik heb er dit jaar wel voor gekozen om geen tomaten e.d. te planten.

Uitdagingen in de Garage

Vorig jaar had ik de toren meteen in de keuken staan. Mijn man wilde alleen graag kijken of het elders kon want zeker met de lampen erop neem hij toch wel wat ruimte in én is hij erg aanwezig. Vorig jaar hadden we daarom altijd een doek eromheen hangen. Dit jaar dus geprobeerd of de garage ook kon. Deze zit naast de keuken dus even wat oogsten en kijken is super makkelijk. De kolen deden het goed, maar al snel merkte ik dat de kou in onze garage de groei van de andere planten belemmerde. De bieslook heeft de omslag van het dakterras naar de garage helaas niet gered. Omdat de groei achterbleef besloot ik de moestuin terug te verplaatsen naar onze keuken. In eerste instantie leek dit een super goede zet want de groei barste uit. Alleen half/ eind januari werd duidelijk dat de planten de lente al in de bol kregen. Met als gevolg dat sommige planten begonnen te schieten.

“Met deze technologie kunnen we de uitdagingen van de woestijn overwinnen en verse, gezonde producten oogsten, zelfs in de meest onherbergzame omgevingen.”

Van de keuken naar de serre

Nu staan de kolen te groeien, de tomaten staan vol in bloei en er zijn zelfs nieuwe toevoegingen zoals meloenen, courgette en paprika. Het is een seizoen vol groei, leren en plezier geweest, en ik kijk uit naar wat de toekomst nog meer zal brengen in mijn verticale moestuin avontuur. De toren is intussen alweer een paar weken weer verhuisd naar de serre, in de winter wordt het daar 5 graden dus gaat dat niet maar nu is de temperatuur goed én is er meer licht want de lampen zijn fijn maar echte zon lijkt me het beste/ meest natuurlijk en daar hou ik toch het meest van.

Oogsten en leren

Wel een hele goede les voor mij én voor de kinderen want opeens moesten we eten en oogsten wat er begon door te schieten.

Sommige planten, zoals de spruitjes, lieten we staan om zaden te maken. Eind januari hebben we toen ook tomaten en sla gezaaid. De tomaten staan daardoor nu al lekker in bloei, wij lopen dus ca 3 maanden voor op de tuin buiten. De kinderen waren betrokken bij het hele proces, vooral bij het leren over wanneer en waarom we moeten oogsten. Ze vinden het ook leuk om met de planten te praten, omdat ik ze vertelde dat het ze helpt om beter te groeien (een grapje natuurlijk!).

Deze blog werd je mogelijk gemaakt door:

Meer berichten van

  • Tweede winter met de towergarden binnen, mijn ervaringen van nu.

  • De verticale moestuin op mijn kleine dakterras

  • Duurzaam Moestuinieren in huis met de verticale moestuin, zo doet claudia het.

Share this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *