Paul en de Magische Dakboerderij van L’Arche végétale

Ergens hoog boven de straten van Parijs, op het dak van “L’Arche végétale,” gebeurde iets bijzonders. Paul, de dakboer, maakte een boerderij bovenop een gebouw in Parijs. Dit werd de L’Arche végétale, een stadsboerderij die is ontstaan uit een samenwerking met sterrenchef Thierry Marx.

Het is moeilijk voor te stellen dat de afstand korter kan zijn. Op de bovenste verdieping produceert L’Arche végétale kruiden, eetbare bloemen, fruit en groenten voor de keukens op de verdieping eronder. In het gebouw zit de school van Thierry Marx genaamd “Cuisine Mode d’Emploi(s),” een opleidingsschool voor herintegratie via kooklessen.

Op dit dak maakt dakboer Paul groente op drie bijzondere manieren. Laat me je vertellen over zijn manier van kweken op deze magische plek!

Eb en Vloed zwevend boven het dak: Aquaponics

Paul maakte op een deel van dit dak een tweede laag. Een laag waar de planten in water leven in plaats van aarde, dit noemen ze “Aquaponics.” Het was een magische samenwerking tussen planten en water.

Planten en Vissen Dans: Aquaponics is bedacht als samenwerking tussen planten en vissen. De planten groeien in het water, en de vissen zwemmen onder hen. Ze helpen elkaar groeien, en dat is echt bijzonder! Hier op het dak gebruiken we hetzelfde principe alleen niet met de echte vissen. Voor het is het op het dak veel te warm en zijn er veel te veel vogels die ze willen opeten.

Wateravontuur: De planten slurpten voedingsstoffen uit het water. Het was als een groot wateravontuur!

Milieuvriendelijk: Dit systeem was goed voor het milieu omdat het weinig water en geen pesticiden gebruikte. Het was als een geheime tuin van groene wonderen.

Het Magische Luchtkasteel: Aeroponics

Paul ging verder en maakte aan de andere kant van het dak een groente bos. Een plek waar planten in de lucht leken te zweven! Deze manier van kweken lijkt op de aquaponics. Je hebt geen grond nodig maar ook niet heel veel water. In plaats daarvan gebruik je (vochtige)lucht. Dit heet Aeroponics.

Luchtplanten: De planten groeien zonder aarde, en in plaats daarvan hangen ze in de lucht en worden ze gevoed met af en toe een regen tussen de wortels en de vochtige lucht met de voedingsstoffen die in de buizen blijft hangen.

Smaak in de Lucht: Omdat ze in de lucht hangen, worden de planten sterk en smaakvol.

Eco-Magie: Ook hier is geen ruimte voor pesticiden en verspild water. Alles is goed voor de natuur!

Door de kracht en moeite die het leven van de nevel kost krijg je smaakvolle en actieve groente

De tuin van samenwerken: Permacultuur

Maar dat is niet alles. Paul maakte ook een stukje met plantenbakken, een pergola en heerlijk plekje om te zitten. Net zoals hij kan genieten en samen met de natuur werkt om groente te maken werd dit stukje dak een tuin van het samenwerken. Hier laat hij de groente, kruiden en het fruit groeien volgens de methode van Permacultuur. Hier is het alsof de planten een eigen sprookje leven:

Seizoensfeest: Alles wat ze hier doen, is afgestemd op de seizoenen. Het is als een eindeloos seizoensfeest van smaken!

Aardevriendelijk: Deze tuin is helemaal aardevriendelijk. Geen kunstmatige trucjes, alleen natuurlijke magie. Maar omdat het op het dak is en in potten zal er altijd iets meer hulp nodig zijn dan op de grond. Zo moet je water geven in de zomer en hebben we minder wormen dus heeft de grond wel soms wat voeding nodig.

Samenwerken en symbiose: In de permacultuur-tuin leven de planten als een grote groene familie. Ze zorgen voor elkaar en groeiden samen. Zo helpt een wortel de grond los te maken voor de ui en de ui helpt mijn zijn geur vervelende wortelvliegen af te schrikken.

Permacultuur gaat dus over hulp en vriendschappen tussen de planten. Hier nog een paar voorbeelden:

  • Drie Zusters: Dit is een klassieke combinatie uit de inheemse Amerikaanse landbouw. Het omvat maïs, bonen en pompoen (of courgette). De maïs fungeert als een klimhulp voor bonen, terwijl bonen stikstof in de bodem fixeren en de pompoenplanten als bodembedekker fungeren, wat helpt bij onkruidonderdrukking.
  • Basilicum en Tomaten: Basilicum is geweldig om naast tomaten te planten. Het helpt bij het afweren van plagen zoals tomatenhoornwormen en verbetert de smaak van tomaten.
  • Wortels en Uien: Wortels en uien vormen een geweldige combinatie. De geur van uien kan wortelvliegen afschrikken, terwijl wortels de bodem losmaken, wat de groei van uien ten goede komt.
  • Knoflook en Aardbeien: Knoflook is een uitstekende partner voor aardbeien omdat het helpt bij het afweren van plagen zoals aardbeienkevers.
  • Spinazie en Aardappelen: Spinazie groeit goed in de schaduw van aardappelplanten. Dit helpt de grond te bedekken en voorkomt onkruidgroei.
  • Peterselie en Tomaten: Peterselie trekt nuttige insecten aan en helpt bij de bestuiving van tomatenbloemen.
  • Tagetes (Afrikaantjes) en Groenten: Afrikaantjes helpen bij het afweren van nematoden en andere bodeminsecten. Ze worden vaak tussen rijen groenten geplant.
  • Appelbomen en Aardbeien: Onder appelbomen aardbeien laten groeien, is een uitstekende manier om de ruimte efficiënt te gebruiken en tegelijkertijd de bodem te beschermen.
  • Kool en Kamille: Kamille helpt koolplanten gezond te houden door plagen af te weren.
  • Dille en Komkommers: Dille verbetert de groei en de smaak van komkommers en helpt ook bij het afweren van insecten.
  • Zonnebloemen en Pompoenen: Zonnebloemen kunnen als “zonnewindbrekers” fungeren voor pompoenplanten, die de pompoenen beschermen tegen harde wind.
  • Koriander en Peperplanten: Koriander kan naast peperplanten worden geplant om ze te beschermen tegen bladluizen.
  • Knoflook en Aardappelen: Knoflook kan tussen aardappelrijen worden geplant om aardappelplagen zoals de Coloradokever af te weren.
  • Radijs en Wortelen: Radijsjes kunnen tussen de wortelen worden geplant om de grond los te maken en te voorkomen dat wortelvliegen de wortelen aantasten.

Waarom groente dichtbij kweken zo fantastisch is.

Paul besefte dat deze magische dakboerderij niet alleen fantastisch was, maar ook goed voor de wereld en de mensen om hem heen. Hier is waarom het zo geweldig was:

  • Super Smaak: Alles wat ze oogstten, was als een smaakavontuur. Het was als een toverstokje voor heerlijke gerechten!
  • Goed voor de Aarde: Geen enge stoffen hier. Alles was natuurlijk en milieuvriendelijk, net als een sprookje voor de aarde.
  • Iedereens Leren: Paul wilde iedereen vertellen over zijn magische dakboerderij, zodat iedereen kon leren over de geheimen van de smaak en de natuur.
  • Geen verspilling; bij de kooklessen van L’Arche végétale gebruiken ze dus verse groente, kruiden, fruit en bloemen van het dak. Maar je hebt dan niet snel te veel, je plukt alleen wat je nodig hebt.
  • Geen verre reizen voor deze groente. De afstand die de groente moeten reizen van de plek waar ze groeien tot in de keuken of op het bord is vaak heel ver. Vliegtuigen, boten, vrachtwagens, auto’s. Ze zijn dagen onderweg. Maar deze groente niet. Die worden met de hand geplukt en zijn 1 trap onderweg.

En zo eindigde het avontuur van Paul op het dak van “L’Arche végétale,” vol magische planten, smaken en avonturen. Hij had geleerd dat als je goed voor de natuur zorgt en haar geheimen begrijpt, je een wereld van smaak en duurzaamheid kunt ontdekken. De verschillende manieren van kweken hebben allen zo hun eigen charme. Iedereen vindt iets anders leuk, lekker of mooi. Paul verteld met veel enthousiasme en passie nog wat hij allemaal leert op zijn dak boerderij. Chefkok Thierry gebruikt de oogst van zijn dak elke dag in zijn kookschool en de natuur kijkt vrolijk toe hoe het gebouw een voorbeeld is van weinig reizen, veel genieten en de magische groei van de natuur. En wie weet, misschien kun jij dat ook wel op een dag!

Deze blog werd je mogelijk gemaakt door:

Meer berichten van

  • Tweede winter met de towergarden binnen, mijn ervaringen van nu.

  • De verticale moestuin op mijn kleine dakterras

  • Duurzaam Moestuinieren in huis met de verticale moestuin, zo doet claudia het.

Share this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *