Groene Vingers in de Klas: De Magie van Verticale Moestuinen

inspirerende voorbeelden, Scholen/bso/kinderen

In het moderne onderwijs streven we ernaar om kinderen niet alleen te voorzien van theoretische kennis, maar ook van praktische vaardigheden die hen voorbereiden op een duurzamere toekomst. Een geweldige manier om deze missie te vervullen, is door middel van verticale moestuinen in klaslokalen, met als extra bonus het inspirerende “The Urban Growing Club” lespakket. Dit revolutionaire concept biedt tal van voordelen voor zowel leerlingen als leerkrachten en brengt de magie van de natuur naar het hart van het klaslokaal.

Belangrijk aandachtspunt is de waterefficiëntie:

Woestijngebieden hebben meestal een schaars aanbod van zoet water. De Tower Garden maakt gebruik van een hydroponisch systeem, wat betekent dat het gewassen kweekt zonder aarde, maar in plaats daarvan met behulp van water doordrenkt met voedingsstoffen. Dit resulteert in aanzienlijk minder waterverbruik in vergelijking met traditionele landbouw.

Een seizoens loze sensatie

Traditionele moestuinen zijn vaak afhankelijk van het weer en seizoensgebonden, wat hun onderwijsmogelijkheden beperkt. Met verticale moestuinen kunnen scholen het hele jaar door groenten en kruiden verbouwen, zelfs in de donkerste wintermaanden. Dit maakt het concept buitengewoon waardevol, omdat het kinderen de kans geeft om continu betrokken te zijn bij het groeiproces en hun groene vingers te ontwikkelen, ongeacht het seizoen.

Een lespakket om van te smullen

“The Urban Growing Club” lespakket voegt een boeiend element toe aan de verticale moestuinervaring. Het biedt videochallenges en educatieve materialen die kinderen betrekken en hen aanmoedigen om meer plezier te beleven aan het leren over planten en tuinieren. Dit interactieve aspect van het lespakket maakt het leren boeiend en leuk, en moedigt kinderen aan om hun nieuw verworven kennis in de praktijk te brengen.

Ontlasting voor leerkrachten

Leerkrachten hebben al genoeg op hun bordje, en het voorbereiden van lesmateriaal kan tijdrovend zijn. Het “The Urban Growing Club” lespakket is speciaal ontworpen om leerkrachten te ontlasten. Met kant-en-klare materialen en activiteiten kunnen ze zich concentreren op de begeleiding van de leerlingen en het aanmoedigen van hun enthousiasme voor tuinieren. Het lespakket biedt een gestructureerde en zorgeloze aanpak voor docenten.

Duurzame voordelen

Naast de educatieve voordelen heeft de verticale moestuin nog andere voordelen. In vergelijking met traditionele moestuinen is er minder kans op vandalisme en geen last van onkruid, waardoor er geen extra inzet van ouders of grootouders nodig is. Dit maakt het concept bijzonder geschikt voor scholen, omdat het de operationele kosten verlaagt en een minder arbeidsintensieve optie biedt.

“Laat de verticale moestuin de zaadjes van nieuwsgierigheid planten, terwijl het de geesten van de jeugd voedt met kennis, vaardigheden en een diepe verbinding met de natuur. Het onderwijs van vandaag vormt de groene toekomst van morgen.”

Suzanne Broers

Samen met Traditioneel Tuinieren

De verticale moestuin kan ook perfect samengaan met een traditionele moestuin rondom de school. Terwijl de verticale moestuin in de klas een aanvulling vormt op het curriculum, biedt de buitenmoestuin een grotere ruimte voor experimenten en grotere gewassen. Dit combinatie-aanpak kan kinderen de volledige ervaring van tuinieren en het begrijpen van de kringloop van de natuur bieden.

Kortom, verticale moestuinen in klaslokalen, aangevuld met “The Urban Growing Club” lespakket, zijn een waardevolle toevoeging aan het onderwijslandschap. Ze bieden kinderen de kans om groene vingers te ontwikkelen, het hele jaar door te leren en te genieten van de magie van het kweken van hun eigen voedsel. Dit concept inspireert niet alleen de jeugd, maar helpt ook om een duurzamere en gezondere toekomst voor ons allemaal te cultiveren.

Deze blog werd je mogelijk gemaakt door:

Meer berichten van

  • Tweede winter met de towergarden binnen, mijn ervaringen van nu.

  • De verticale moestuin op mijn kleine dakterras

  • Duurzaam Moestuinieren in huis met de verticale moestuin, zo doet claudia het.

Share this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *