De verticale moestuin op mijn kleine dakterras

Op een zonnige dag in de lente verplaatste ik mijn moestuin van de keuken naar mijn dakterras. Met slechts 3 x 3,5 meter ruimte en twee ligstoelen, is dit mijn ultieme toevluchtsoord na een drukke dag, een bezoek aan de sauna, of gewoon voor een rustige koffiepauze. Dit jaar wilde ik de moestuin naar dit paradijselijke plekje brengen om nog meer te genieten van een groene oase. Hier deel ik mijn avontuur van het afgelopen voorjaar en de zomer met de ‘Towergarden’.

Een Kleine Ruimte met Grote Mogelijkheden

Mijn dakterras, hoewel niet groot, is mijn geliefde plekje voor ontspanning en inspiratie. Dit jaar heb ik besloten om mijn moestuin hier te integreren, zodat ik nog meer van de natuur kan genieten. Of het nu gaat om het verzorgen van de planten, gewoon ontspannen en genieten van het uitzicht, of even wegduiken in een boek, mijn dakterras is mijn persoonlijke stukje paradijs.

Een Frisse Start in het Voorjaar

Het voorjaar begon met een valse start toen een onverwachte nachtvorst mijn tomaten en paprika’s bedreigde. Met vastberadenheid en een beetje geluk begon ik opnieuw, en dit keer met meer succes. Sterke gewassen zoals boerenkool, bloemkool en broccoli kwamen goed op gang en bleven grotendeels gespaard. Het dakterras werd al snel een groen paradijs vol groeiende planten.

Onverwachte Avonturen en Overlevingsverhalen

Bij een moestuin die zelf water en voeding geeft, waar geen onkruid groeit en je veel minder last hebt van problemen zoals slakken zou je denken, kat in het bakkie. Dat is verreweg bijna ook altijd zo maar ik had 1 ding niet ingecalculeerd. Enthousiaste, lieve en hulpvaardige kinderen. Ze hebben toen ik aan het poetsen was binnen op het dakterras gepoetst. Tuurlijk zag ik dat ze ook de moestuin schoonmaakte en de vlonder lekker nat. Maar wat ik niet zag ontdekte ik de volgende moergen. Ik deed mijn gordijnen open en zag enorm veel sop uit de moestuin komen. Mijn kinderen vertelde daarna trots dat ze shampoo bij het water hadden gedaan. Ik vreesde het ergste, maar na grondig spoelen bleek de Towergarden en de ongeveer de helft van de planten onaangetast. Spannend was wel het oogsten een paar weken en maanden later. Zouden die bloemkolen en de boerenkool wel eetbaar zijn? Maar die angst was ongegrond. Er was geen spoor meer van dit avontuur. Wat een geluk! Terwijl het seizoen vorderde, ontdekte ik dat de ‘Towergarden’ aanzienlijk minder werk vereiste dan mijn traditionele moestuin. Dit was een zegen voor een ondernemer en moeder. Het grootste verschil? Geen onkruid wieden.

Een zorgeloze zomer

De zomervakantie bracht een uitdaging met zich mee, want in juni dreigde het water een keer op te raken door de hitte en drukte. Maar bij terugkomst was de ‘Towergarden’ nog in uitstekende conditie, zonder dat de planten een tekort aan water hadden geleden. We werden zelfs verrast door een flinke courgetteoogst en sappige tomaten, zij het iets later dan verwacht. Mijn kolen mochten dienen als voedsel voor vlinders, wat een prachtig schouwspel voor mijn kinderen opleverde. Nu in november bereid ik me voor om mijn moestuin binnen te brengen, met de focus op wat mijn kinderen lekker vinden.

“Dit was een zegen voor een zelfstandige moeder met beperkte tijd. Het grootste verschil? Geen onkruid wieden”

Dat ik de moestuin op het dakterras zette was ook omdat ik wilde weten of het daar geschikt voor is. Hij heeft heftige stormen, pittig warme dagen en aanhoudende droogte van mei en juni allemaal met vlag en wimpel door staan. Als daktuinontwerper en eigenaar van daktuindesign wilde ik dit wel zeker weten. Ik had hem dus ook op het minst beschutte deel staan van mijn dakterras.

Wel een kleine tip: wanneer je rupsen hun gang laat gaan verwacht dan geen oogst -_- super leuk en ik denk dat het echt nodig was, we hadden nog nooit zo weinig vlinders als dit voorjaar van 2023 maar man man man wat kunnen die beestjes eten.

Deze blog werd je mogelijk gemaakt door:

Meer berichten van

  • Tweede winter met de towergarden binnen, mijn ervaringen van nu.

  • De verticale moestuin op mijn kleine dakterras

  • Duurzaam Moestuinieren in huis met de verticale moestuin, zo doet claudia het.

Share this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *